(68) 32 96 200
sekretariat@szpital.zgora.pl
  

Dieta bogatoresztkowa jest modyfikacją racjonalnego żywienia ludzi zdrowych i polega na zwiększeniu ilości nierozpuszczalnego błonnika i płynów. Korzystne działanie na perystaltykę  jelit wykazują produkty: otręby pszenne, gruboziarniste produkty zbożowe jak kasza gryczana, kasza jęczmienna, graham, pieczywo razowe, pieczywo chrupkie, śliwki, rodzynki, figi oraz papryka, buraki.

W diecie należy ograniczyć pokarmy zmniejszające perystaltykę jelit: kluski, białe pieczywo, ryż, kaszę manną, mąkę ziemniaczaną, ciastka z kremem, banany. Wykluczyć należy: mocną herbatę, suszone czarne jagody, suche pożywienie oraz pokarmy wzdymające (groch, fasola, bób, warzywa kapustne).

* Więcej informacji na temat diety znajdziesz w załączniku>>

Załączniki:
Pobierz plik (dieta bogatoresztkowa.pdf)dieta bogatoresztkowa.pdf[ ]83 kB