(68) 32 96 200
sekretariat@szpital.zgora.pl
  

Dieta łatwo strawna polega na doborze posiłków łatwo strawnych oraz technik sporządzania posiłków, które czynią potrawę łatwo przyswajalną. Podstawą tej diety jest ograniczenie, a nawet wyłączenie produktów i potraw tłustych, smażonych, pieczonych w tradycyjny sposób, długo zalegających w żołądku, wzdymających, ostro przyprawionych.

W diecie łatwo strawnej należy zmniejszyć podaż błonnika pokarmowego, chociaż pewna ilość tego składnika jest potrzebna gdyż wchłania on wodę, rozluźnia masy kałowe i wpływa na ich wydalanie. Błonnik pokarmowy można zredukować lub uczynić go mniej drażniącym przez:

·        dobór delikatnych warzyw i dojrzałych owoców,

·        obieranie,

·        gotowanie,

·        przecieranie przez sito i miksowanie produktów,

·        podawanie przecierów i soków,

·        stosowanie oczyszczonych produktów zbożowych.

* Więcej informacji na temat diety znajdziesz w załączniku>>

Załączniki:
Pobierz plik (dieta łatwo strawna.pdf)dieta łatwo strawna.pdf[ ]85 kB